Anaokullarında Sağlık Problemleri


ANAOKULUNA GİDEN ÇOCUKLAR NİÇİN DAHA ÇOK HASTA OLURLAR ?

Çocuklar, yuvaya gitseler de gitmeseler de enfeksiyon hastalıklarına yakalanırlar. Fakat kreşe giden çocuklar bu hastalıkları kapmaya daha meyillidirler; aynı şekilde küçük çocuklar da daha kolay hastalık kaparlar. Bunun nedeni henüz gerekli bağışıklığı geliştirmemiş olmalarıdır.Çocuklar evden ilk çıktığı yıl toplumla tanıştıkları için daha çok hasta olurlar bu bağışıklık sistemleri için gereklidir. İkinci yıl ise daha az hasta olurlar.
Anaokuluna giden çocukların evde bakılan çocuklara oranla enfeksiyon hastalıklarına (özellikle soğuk algınlığı ve ishal) daha sık yakalanmalarının çeşitli nedenleri vardır. Öncelikle, kreşe giden çocuklar bir sürü çocukla temas halinde olur, böylece başka bir çocuktan enfeksiyon kapma olasılıkları artar. Ayrıca, çocuklar oynarken oyuncaklarını paylaşır ve birbirlerine dokunurlar ve bu şekilde mikroplar yayılır. Bunların da haricinde, çoğu çocuk tuvaleti gerektiği gibi kullanmayı ya da el yıkamanın önemini henüz tam olarak öğrenmemiştir. Son olarak da, küçük çocukların bakımı yakın temas gerektirir.
Soğuk algınlığının yayılmasını/bulaşmasını önlemek oldukça zordur. Soğuk algınlığı mikropları aşağıdaki yollarla yayılır:

• Hasta çocuklar öksürdüğü veya aksırdığında hava yoluyla;

• Çocuğun ağzına ya da burnuna dokunduktan sonra diğer çocuklara dokunması yoluyla;

• Çocuğun ağzına ya da burnuna dokunup ardından oyuncak, mobilya gibi eşyalara dokunması (mikroplar nesneler üzerinde bir sure yaşayabilir) ve ardından diğer çocukların bu eşyalara dokunması yoluyla
İshal mikrobu da kolay yayılan bir mikroptur ve özellikle bezli çocuklar arasında çok kolay yayılır. Bu mikroplar dışkıda bulunur ve aşağıdaki yollarla bulaşır:

• Çocuğa bakan kişi ya da çocuğun kendisinin mikrobu ellerine bulaştırıp daha sonra diğer çocuklara dokunmasına, çocuğa bakan kişi ya da çocukların ellerinde ishal mikrobu bulunan biri tarafından hazırlanmış yemekleri yemesi, yemek yapanların portör muayenelerine dikkat edilmektedir.

•Lavabolarda her zaman sabun ve temiz havlu kağıt bulunmalıdır.

Ebeveynler bu konuda ne yapabilir?

Çocuğunuza gerekli tüm aşıları yaptırınız. Çocuğunuzu kreşe bırakırken çocuğun kendisini nasıl hissettiği hakkında öğretmenine bilgi verin. Olası enfeksiyon belirtilerini anlatıp çocuğun O GÜN EVDE KALMASI gerekir mi diye sorun. Örneğin, çocuğun o gün biraz keyifsiz olduğunu iletirseniz öğretmeni de çocukta olası hastalık belirtilerini gün boyu izleyip herhangi bir enfeksiyon belirtisi görürse size haber verecektir. Bir enfeksiyon olduğundan şüphelenildiği durumlarda erkenden alınacak önlemler hastalığın kreşteki diğer çocuklara bulaşmasını önleyebilir.

Bazı enfeksiyon durumlarında çocuklar evde kalmalıdır, böylece hem gereken bakımı alabilirler hem de enfeksiyonun kreşteki diğer çocuklara bulaşması önlenmiş olur. Aşağıdaki durumlarda çocuklar evde kalmalıdır:
• Çocuk günlük aktivitelere katılamayacak kadar hastaysa;
• Çocuğun hastalığı, okulda ki öğretmenlerin gösterebileceğinden daha fazla ihtimam gerektiriyorsa;
• Bulaşıcı bir hastalık ise
Bir enfeksiyondan dolayı çocuğu göndermediğinizde öğretmenine haber verin. Böylelikle, enfeksiyonun diğer çocuklar arasında yayılmaması için gerekli önlemler alınabilir.
Çocuğunuz hasta olduğunda ne yapacağınızı önceden planlayın. Er ya da geç çocuğunuzun hasta olup evde kalması gerekecektir; bu gibi durumlarda çocuğunuza bakabilecek birini önceden bilmenizde fayda vardır.

Anaokullarında Sağlık Problemleri hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için aşağıdaki numaralarla iletişime geçebilirsiniz.

0212 438 43 99
0850 840 13 66

Anaokullarında Sağlık Problemleri