BAHAR ALERJİSİ
Bahar Alerjisi Nedir
Tabiatın tekrar canlanmaya başladığı, çiçeklerin açtığı, polenlerin uçuştuğu yağışların olduğu bir mevsimde alerjilerde özellikle uyarılır. Alerjinin hangi iklime bağlı olduğu tespit edildikten sonra korunmak önemlidir. Baharda polenlerin uçuşması(hem otların ve hem de ağaçların polenleri ile ilgili olabilir) ve küf mantarlarının havada yüksek olması hastalığı tetikleyebilir. Özellikle yağış öncesi ve yağış sırasında havada bulunan gözle görülmeyen aynen mikrop gibi küf sporları vardır. Bu küf sporları alerji hastalarının rahatsızlıklarını tetikleyebilir. Bu nedenle baharda şikâyet eden kişilerin ağaç polenlerine mi, ot polenlerine mi yoksa küf mantarlarına mı alerjilerinin olduğunun tespit edilmesi ve ona göre kendilerini korumaya almaları önemlidir.
Bahar Alerjisi belirtileri
Gözlerde kızarıklık ve sulanma, burnun akması, hapşırık, öksürük, gözaltında siyah halkaların oluşması gibi belirtiler görülebilir. Bu tip alerjilerde baharda artan havadaki eoro alerjen dediğimiz polen grupları, küf mantarları gibi alerjenleri ortaya çıkaran kola yapılan alerji testleri veya kandan yapılan alerji testleri önerilir.
Bahar Alerjisi Tedavi
Bahar alerjisi tedavisinde antihistaminik içeren veya dekonjestan içeren haplar veya şuruplar, burun spreyleri ve göz damlaları kullanılır ve bilinen hastalık tetikleyicilerinden uzak durulması istenir. Bahar aylarında polenle teması aza indirmek sokakta bulunduğumuz saatleri polenlerin uçtuğu saatlerin dışında ayarlamak. Eve geldikten sonra eli, yüzü, burnu, gözleri iyice suyla yıkamak gereklidir. Polen mevsiminde odayı pencereleri açarak havalandırmamak daha uygundur. Küf mantarı alerjisi olan bireylerde yağışlı havalarda dışarıda bulunmamak ve evde izolasyon sorunları olan mekanların tamir edilmesi önemlidir.
Küresel ısınmanın bahar alerjisine etkileri
Bulunduğumuz coğrafyada polen mevsimi nisan ayında başlayarak temmuz ayının başında sona eren bir dönemdir. Ancak son yıllarda küresel ısınmanın getirdiği mevsim değişiklikleri sonucunda sıcakların daha erken gelmesine, baharın daha erken başlamasına ve daha uzun sürmesine neden olmaktadır. Havada bulunan polen sayısının önceki yıllara göre daha fazla olduğu tespit edilmektedir. Tahminler bahar alerjilerinin döneminin uzayacağı yönündedir. Çünkü bitki başına üretilen polen sayısı artmakta ve mevsim uzamaktadır. Buna göre tahminler göstermektedir ki 2020 yılına kadar polen sayısı %30 oranında artış gösterecektir. 2040 yılına kadar ise var olan polen sayısının iki katına çıkacağı öngörülmektedir. Bahar alerjisine bağlı hastalıkların artacağı tahmin edilmektedir. Aynı şekilde ısının artışı, rüzgârların artışı, hava kirliliğinin beraberinde artışı. Astım v e solunum yolu hastalıklarının daha ciddi boyutlara taşınacağını ön görmektedir. İklim değişikliği böcekler ve popülâsyonları üzerinde de değişiklikler yapmaktadır. Bu bilgi özellikle ısırıklara karşı ölümcül reaksiyon gösteren kişiler için önemlidir. Ayrıca zehirli sarmaşık denilen bir bitki karbondioksit alarak daha fazla gelişmektedir bu bitki cilde değdiği zaman kırmızı kaşıntılı kabarıklıklar şeklinde alerjiler meydana getirmektedir. Dolayısıyla karbondioksit küresel iklim değişikliği ile artacağı için bu bitkininde hızla çoğalacağını tahmin etmek mümkündür. Toprak düzeyinde oluşan ozon oranlarında meydana gelen artışlar solunum hastalıkları üzerinde olumsuz etkiler yapacaktır. Daha önce ki yıllarda gördüğümüz polen alerjileri hem atmosfer gaz olaylarındaki değişiklikler hem daha çok polenin daha uzun süre bulunması ve hava kirliliğindeki artışla birleşerek önümüzdeki 35 yıl içerisinde alerjik solunum rahatsızlıklarının artacağı şimdiden hesaplanmaktadır.
Bahar Alerjisi hakında daha fazla bilgiye ulaşmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.