Güneş Alerjisi


GÜNEŞ ALERJİSİ

Güneş Alerjisi

Güneş alerjisi güneş teması ile ciltte kırmızı kaşındıran döküntülerle kendini belli eden bir rahatsızlıktır. Bazen güneş zehirlenmesi olarak da isimlendirilebilir. Güneş alerjilerinin bazı insanlarda kalıtsal şekli vardır. Bazı insanlarda ise bulgular ve belirtiler başka bir faktörle tetiklenir. Örneğin bir ilaç ya da o sırada yemiş olduğu bir gıda (limon, pancar gibi) ciltte bir reaksiyon oluşturabilir.

Güneş alerjisinde belirtiler

Bulgular ciltte kızarıklık, kaşıntı ve acı hissi, minik kabarık çıkıntılar, yama tarzında kaşıntı bölgeleri, cildin üstünün kabuklanması, soyulması, bazen kaşınması bazen su toplayıp küçük balonculuklar olması ile kendini gösterir. Güneşe çıktıktan sonra dakikalar içerisinde veya saatler sonra ortaya çıkabilir. Bu şekilde bir cilt reaksiyonu kişiyi çok rahatsız ediyorsa ve bu inatçı bir hal aldıysa hekime görünmesi gerekir. Bazı ilaçlar, kimyasallar bu cilt reaksiyonunu daha da arttırabilir. Güneş alerjisinde bazı risk faktörleri vardır. Cilt alerjisi için bunlardan biride ırktır. Herhangi bir ırkta güneş alerjisi görülebilir fakat genellikle beyaz ırkta görülen bir alerjidir. Cildi koyu olan ırklarda daha az görülür. Bazı maddeler örneğin parfümler, dezenfektanlar, güneş bloklayıcı yağlar, alerjiyi arttırıcı etki gösterebilir.

Bazı ilaçlar, örneğin tetrasiklin grubu antibiyotikler ve ağrı gidericiler güneş alerjisini arttırabilir. Bir başka cilt hastalığı olanlarda da(atopik dermatit gibi) ortaya çıkabilen bir alerji türüdür. Anne babasında veya kardeşinde güneş alerjisi görülen kişilerinde güneş alerjisi olma riski yüksektir.

Güneş alerjisinde doktordan randevu alındığında birkaç bilgiye sahip olmak gereklidir. Ultraviyole ışığı ile foto testi yapılabileceğinden cilde bir şey sürülmemesi ve ilaç alınmaması gerekebilir. Foto test cildin hangi dalga boyunda tepki verdiğini gösteren bir çeşit lambadır. Cildin reaksiyon verdiği bölgelere uygulanıp cildin cevabı ölçülebilir. Kan testi veya cilt örnekleriyle de bu konuda kesin sonuca varılabilir. Hekime doğru bilgi verebilmek için güneşle temastan ne kadar sonra belirtilerin çıktığını ve hangi belirtilerin yaşandığını, hangi durumlarda belirtilerin hafifleyip arttığını ve daha önce benzer sıkıntıların olup olmadığını, devamlı kullanılan ilaçlar ve gıda takviyesi kullanılması gibi bilgilerin verilmesi önemlidir.

Hekim genellikle vücudunuzun hangi kısmının etkilendiğini, cildinizin reaksiyonda nasıl göründüğünü, belirtilerin ağır olup olmadığını, reaksiyonun süresini, kaşınmanın yarattığı acı hissini, cildinize sürdüğünüz ilaç veya kozmetik ürünlerini, reaksiyonun direkt güneş ışınlarından mı? yoksa yansıyan ışından mı oluştuğunu anlamaya çalışacaktır.

Güneş Alerjisi Tedavisi

Güneş alerjisinin bulgularının ortadan kaldırılması için Kortizon içeren kremler sürülebilir. Bazen ağızdan kortizon tabletleri de almak gerekebilir. Sıtmada kullanılan klorokin içeren bir ilacında güneş alerjilerine iyi geldiği bulunmuştur. Eğer çok şiddetli güneş alerjiniz varsa hassasiyeti gidermek için lamba tedavisi ile cilde alıştırma yapılması mümkün olabilir.

Güneş alerjisinde önlem önemlidir

En kolayı yaşam tarzı değişiklikleri ve ev tedavileridir. Örneğin güneşe maruz kalmamak, aniden güneşe çıkmamak, cilde nemlendirici sürerek kuruluğunu gidermek önerilmektedir. Sabah 10 ile öğleden sonra 16 arasında direkt güneş ışınlarına maruz kalmamak en doğrusudur. Az bir süre ile güneşe çıkmaya başlayıp giderek artan saatlerle cildi alıştırmak, güneş gözlüğü ve cildi koruyucu açık renk ve bol kıyafetler giymek, güneşlik kısmı daha geniş şapkaları tercih etmek, cilt koruyucu alerjiyi arttırmıyorsa cilt koruyucu kullanmak yararlı olacaktır.

Güneş Alerjisi hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

0850 840 13 66
0530 320 06 66

Güneş Alerjisi