Polen Alerjisi


POLEN ALERJİSİ

Polen Alerjisi

Polenler bitkilerin üremesini sağlayan tozlardır hayatın devam etmesi için elzemdirler. Bazı bireyler polen proteinlerine karşı aşırı duyarlılık gösterebilirler. Polen alerjisi olan bu bireylerde özellikle hangi mevsimde o polen fazla görünüyor ise o mevsimde başlayan şikâyetler ortaya çıkar. Bu şikâyetler daha çok üst hava yollarında, gözlerde, burunda ve genizde belirtiler yaratır. Alerjik rinit yani burnun tıkanması, hapşırıklar, burunda tıkanıklık hissi, burun akıntısı, boğazda gıdıklanma ve kaşınma, öksürük nöbetleri, kulak tıkanıklıkları, gözde sulanma belirtileri ile kendini gösterir.

Polen alerjisi belirtileri

Polen alerjileri direkt temas ettikten sonra daha fazla belirtilerle karşımıza çıkabilir. Örneğin polen fırtınası olan rüzgârlı günlerde bireylerin şikâyetlerinin daha fazla arttığı, yağışlarla polenlerin yere yapışması neticesinde yağmurlu günlerde polen alerjisi olan bireylerin daha rahatladığı bilinmektedir. Polen uçuşmasının yani bitkilerin birbiriyle döllenmesinin tamamlanmasından sonra ( ki bu genellikle Akdeniz kuşağında temmuz ayı içerisinde oluşur) hastanın belirtileri ortadan kaybolur. Ancak bazı bireylerde sadece polen alerjisi olmayıp polen ile birlikte ev tozu ve gıda alerjileri bulunabilir. O zaman bu bireylerin şikâyetleri mevsimsel olmayabilir ve diğer etkenlerde başka mevsimlerde hastayı uyarabilir. Ancak özellikle polen alerjisinde gözlerde sulanma, burunda tıkanıklık ve akıntı daha fazla görüldüğü için bireyin başka alerjisi olsa da temmuz ayından sonra şikâyetlerinin biraz daha azaldığı görülmektedir. Ağaçların çiçekleri, tozları, polenleri dışında çeşitli çalıların ve otlarında ürettiği polenler ve meydana getirdiği tozlarda yürüyüş pozisyonunda diz hizasına kadar karşılaştığımız polenlerdir. Özellikle yeşil alanlarda uzanmayı ve oturmayı seven bireyler polenlere daha fazla maruz kalacaktır. Yeşil bir alanda piknik veya başka bir sebepten dolayı bulunan bireyler alerjilerinin arttığını ifade ederler. Tabiatta bulunan ağaç ve bitki polenlerinin dışında çeşitli tarım bitkilerinin (örneğin buğday) polenleri de alerji sık olarak görülmektedir. Bu tanecikler burunda filtre edildikten sonra nefes borusuna girmelerine rağmen alt solunum yolunda da alerjiye yol açabilmektedir.

Polen alerjisi tedavisi

Polen alerjisi tedavisinde ilk yapılaması gereken polene maruziyetin azaltılmasıdır. Dış ortamda yapılacak olan aktivitelerin kaldırılması, süresinin azaltılması gereklidir. Sabah erken saatlerde yani polenlerin en yüksek olduğu saatlerde dışarıda bulunmamalı. Güneş gözlüğü takarak gözleri polenden korumalı, çayırların, çimlerin biçilmesi ağaçların ve bitkilerin budanması esnasında bulunmamalı, eğer ortamdan uzaklaşamıyorsa ilaçlarını almış olarak çıkmak gerekir. Polenler rüzgârın fazla olduğu zamanlarda daha fazla şikâyete sebebiyet verirler. Bu nedenle polen uçuşmasının olduğu zamanlarda sokağa çıkmamak gerekir. Sokağa çıkıldığı taktirde eve geldikten sonra mutlaka yüzü, burnun içerisine su çekerek gözleri ve burnu yıkamak gerekir. Polen alerjisi olan kişilerin polenlerin yüksek olduğu dönemlerde pencereleri açıp evlerini havalandırmaları önerilmez. Bu dönemlerde havalandırma üniteleri kullanılabilir. Polen alerjilerinin tedavisinde antihistaminikler, burun spreyleri, montelukast dediğimiz ağızdan alınan alerji yatıştırıcı bir başka toz veya hap kullanılabilir. Bunların dışında astım gelişmiş ise mutlaka astımı kontrol edecek ilaçlarda alınmalıdır.

Polenlere karşı alerjiniz var ve kurtulmak veya daha fazla bilgi almak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.

0850 840 13 66
0530 320 06 66

Polen Alerjisi