Süt Alerjisi


Süt Alerjisi

Süt Alerjisi Nedir?

Süt alerjisi vücudun bağışıklık sisteminin süt ve süt içeren ürünlere karşı gösterdiği anormal cevaptır. Genellikle inek sütü süt alerjisi meydana getirir. Fakat koyun, keçi, manda sütünün de reaksiyon gösterdiği olmuştur. İnek sütüne alerjisi olan bazı çocuklarda soya sütüne de alerji olabilir. İnek sütü çocuklardaki en sık gıda alerjisi nedenidir.

Süt alerjisi belirtileri

Gıdayı (sütü) aldıktan sonra birkaç dakika ile birkaç saat içerisinde belirtiler ortaya çıkabilir. Belirtiler akciğerde hırıltı, kusma, vücutta kırmızı kaşıntılı döküntü veya mide bağırsak sistemini ilgilendiren bulgular olabilir. Süt alerjisi çok nadiren hayat tehdit eden şoka varan alerjiler meydana getirebilir. Tedavisinde ilk aşamada yapılması gereken sütten kaçınmadır. Genellikle çocuklar üç yaşına geldikleri zaman süt alerjisi kaybolmuş olur.

Hangi durumda süt alerjisinden şüphe edilir?

Eğer yumuşak kaka varsa kan içeriyorsa, ishali varsa, karın ağrıları varsa, öksürük ve hırıltılar oluyorsa, burun akıntısı ve sulanan gözleri varsa, ciltte kaşıntılı kırmızı döküntüler ve özellikle dudaklarda ve ağız etrafında oluyorsa ve küçük bebeklerde kolik dediğimiz gaz sancıları oluyorsa süt alerjisinden şüphe edilmesi gerekir.

Süt intolaransı ve süt alerjisi aynımıdır?

Süt alerjisiyle süt intoleransı dediğimiz durum birbirinden farklıdır. Burada sütün içerisinde ki protein veya laktoz intoleransı süt alerjisi değildir. İçeriğin vücut tarafından kabul edilmemesiyle ilgilidir. İmmün sistemin bu olayda etkisi ve görevi yoktur. Süt intolaransının değişik bulguları vardır. Süt alerjisi tedavisinden farklı davranmak gerekir. Genellikle mide bağırsak sistemini etkileyen bulgular verir. Sütün tüketilmesinden sonra genellikle karında şişlik, gaz oluşumu, diyare(ishal) olması gibi bulgular ortaya çıkar. Hâlbuki süt alerjilerinde başka belirtiler de vardır; örneğin ciltte kızarıklık, kaşıntılar, öksürük, hırıltı gibi belirtiler süt intoleransından ayırıcı özelliklerdir.

Süt alerjisi olan çocukların doktoru ne zaman görmesi gerekir?

Eğer çocuk hekimi süt alerjisinden şüphe ediyorsa sütü tükettikten hemen sonra belirtiler başlıyorsa ve alerjik reaksiyonlar ise teşhisi doğrulamak ve tedavi uygulamak için bir hekim tarafından hastanın görülmesi gerekir. Bu yiyecek alerjileri özellikle süt alerjisi birkaç sene içinde kaybolmasına rağmen solunum sisteminde belirtiler başka bir alerjen tarafından uyarılarak devam etmeye eğilim gösterebilir. Süt alerjisi geçtiği zaman çocuk bütün alerjik özelliklerinin geçtiğini düşünmemek ve takibini sürdürmeye devam etmek gerekir.

Süt Alerjisi hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

0850 840 13 66
0530 320 06 66

Süt Alerjisi