Antibiyotik Alerjileri


ANTİBİYOTİK ALERJİLERİ

Antibiyotik Alerjisi Nedir

Antibiyotikler toplumda çok sık kullanılan ilaçlardır. Sadece antibiyotik değil herhangi bir ilacın alerjisi neticesinde vücutta değişik mekanizmalar çalışmaya başlayabilir. Bunlara ani cevap veren bağışıklık mekanizması ve geç cevap veren uzamış aşırı hassasiyet mekanizması demekteyiz. Ani cevap veren alerjide genellikle IGE dediğimiz bir maddenin devreye girmesiyle vücutta ortaya çıkarken geç cevap veren reaksiyonda; alerji yapıcı madde değil insan vücudunda bulunan T hücresi dediğimiz beyaz kürelerin işe karışmasıyla bu ilaç reaksiyonu görülmektedir.

Antibiyotik Alerjisi Belirtileri

Antibiyotik alerjileri farklı organlarda kendini gösterebilir ciltte, iç organlarda örneğin; karaciğer, kemik iliği, kan sistemi ve böbreği tutabilir veya sistemik olarak anafilaksi dediğimiz tansiyon düşüklüğü ile meydana gelen ani bir şok reaksiyonunu ortaya çıkarabilir veya bunların hepsi birlikte olabilir.

Ağır cilt reaksiyonu ile karşımıza çıkan Toksik Epidermal Nekrolizis veya Stevens Jhonson Sendromu bu reaksiyonlardan bir tanesi olup hayat tehdit edici şekilde olabilir. Antibiyotik alerjisini teşhis ve tedavi edebilmek için ilk önce sorumluyu tespit etmek gerekir. Hasta üzerinde ve hastadan alınan kan içinde testler uygulamak doğru olabilir. Burada en basit yaklaşım kullanılan antibiyotiğin durdurulması ve hastalığın gerileyip gerilemediğine bakılması olacaktır.

Antibiyotikler özellikle çocuklarda ve yetişkinlerde çok sık kullanılan ilaçlardır ve bu tip alerjik reaksiyonlar toplumda sık görülebilmektedir. Bu antibiyotikler arasında penisilin ve sefalosporin dediğimiz beta laktam antibiyotikler, ko-trimoksazol ve kinolonlar gibi farklı antibiyotik grupları vardır. Antibiyotik alerjisini tespit edebilmek için hastadan doğru öykü almak önemlidir. Öykü aldıktan sonra aile öyküsünü de değerlendirmek hastanın hatırlamadığı tıbbi kayıtlara bakmakta yararlı olabilir. Bazen hastanın tıbbi kayıtlarında bir ilaç kaydı yakalanabilir ve fark etmedikleri bir temas ortaya çıkabilir.

Antibiyotik Alerjisi Testleri ve Tedavisi

Hastanın antibiyotik alerjisi olup olmadığı cilt testleri veya kan testleri ile anlaşılabilir. Antibiyotik alerjilerinin tedavisinde şüpheli antibiyotiğin kesilmesi uygundur. Eğer hastanın enfeksiyonunu tedavi edecek daha iyi bir alternatif yoksa o ilaca karşı hassas bünyenin hassasiyetin azaltılması yöntemi kullanılır. Desensitizasyon denilen metot da, antibiyotiğin vücutta duyarsızlık meydana getirecek şekilde hafif dozdan yüksek doza kadar verilmesi gibi bir süreç içerir. Desensitizasyon mutlaka hastanede yapılması gereken, hastane dışında denenmemesi gereken bir yöntemdir. Penisilin alerjisi olan kişiler çapraz reaksiyon verdikleri için sefalosporin grubu antibiyotiklere de reaksiyon gösterebilir.

Konu ile ilgile daha fazla bilgiye ulaşmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

0850 840 13 66
0530 320 06 66

Antibiyotik Alerjileri