Buğday Alerjisi


BUĞDAY ALERJİSİ

Buğday Alerjisi Nedir?

Buğday veya buğday içeren yiyeceklere vücudun gösterdiği alerjik tepkiye buğday alerjisi denilmektedir. Çocukluk çağında sık görülen bir alerji türüdür. Bildiğimiz buğday içeren gıdalar ekmek başta olmak üzere bezen hiç tahmin etmediğimiz gıdaların ve kozmetik ürünlerin içerisinde dahi bulunabilir.

Alerjik bir reaksiyon vücudun bağışıklık sisteminin o maddeyi yanlış algılaması sonucunda olur. Buğday vücuda girdiği zaman vücut onu kendisine zararlı bir madde olarak tespit ederek alerji meydana getirebilecek bir karşıt cisim üretir. Bu karşıt cisim sizin vücudunuza zarar verebilir. Karşıt cisim herhangi bir ajana karşı üretilirse yani alerjen dediğimiz bir maddeye karşı üretilirse ki bu durumda buğday proteini olacaktır vücut artık bu proteine karşı hassaslaşmış demektir. Ne zaman buğdayı yerseniz bağışıklık sistemi bir karşı saldırı geliştirecektir. Bunun dışında buğdayın içinde alerjiyi yaratabilecek proteinler albumin,globulin, gliadin ve glüten olarak bilinir. Bu proteinlerden herhangi birisi alerjiye neden olabilir.

Buğdaydan yapılan ve buğday içeren gıdalar

Sırasıyla sayarsak ekmek, kek, çörekler kurabiyeler kahvaltı için hazırlanmış buğday içerikli kurutulmuş gıdalar, makarna, kuskus, irmik, krakerler, bira, hidrolize edilmiş sebze proteini, soya sosu, ketçap, tatlandırıcılar, sosis, karışım olarak hazırlanmış et ürünleri, süt ürünleri (örneğin dondurma), doğal tatlandırıcılar, jelâtin nişastası, nişasta, jelâtin şekerleri ve sert şekerler. Buğday alerjiniz varsa aynı zamanda diğer tahıllara da alerjiniz olabilir ve arpa, yulaf gibi diğer tahıllardan da uzak durmak gerekebilir. Eğer ailenizde buğday alerjisi varsa sizde de bu alerjinin görülme olasılığı yüksektir. Çocukluk yaşında da kaybolacağı bilinmelidir. Buğday alerjisinin tedavisi genellikle üründen uzak durmak şeklinde olur. Şiddetli alerji gösterenlerde alerji ilaçları ile korunmak ve anafilâksi oluşması durumunda çeşitli acil tedavilerin uygulanması gerekmektedir.

Buğday alerjisi ve Çölyak hastalığı

Buğday alerjisi tedavisinde ilk yapılacak şey buğday ürünü içeren gıdaları kullanmamaktır. Ancak alerjik reaksiyon, tesadüfen içinde buğday bulunduğu bilmeden yenilen bir gıda ürünü ile gelişirse ilaç kullanılması yararlı olabilir. Buğday alerjisi bazen çölyak hastalığı (Glüten Enteropatisi )ile karıştırılabilmektedir fakat buğday alerjisi ayrı bir hastalıktır çölyak hastalığı değildir.

Çölyak buğdayın içerisinde bulunan bir proteine karşı alerjik bir antikor ortaya çıkarılmasıdır. Buğdayın içerisinde bulunan glüten denilen özel bir proteine anormal bir immün sistem( bağışıklık sistemi) cevabı ince bağırsaklarda görülürse buna çölyak hastalığı denmektedir. Yani çölyak hastalığı buğday proteinlerinden sadece glüten isimli proteine karşı ince bağırsakların gösterdiği aşırı bir bağışıklık cevabıdır buğday alerjisi değildir.

Çocuklarda buğday alerjisi belirtileri

Buğdayı veya buğday içeren bir gıdayı tükettikten birkaç saat ve ya birkaç dakika içinde şişme, kaşınma, huzursuzluk, ağız ve boğazda tahriş, vücutta kaşıntılar döküntüler, şişkinlik, burnun tıkanması ve şişmesi, gözlerde sulanma ve kaşıntı, nefes darlığı, kramplar, karın krampları, mide bulantısı ve kusma, ishal gibi ani şok tablosu olarak gelişebilir.

Eğer hayatı tehdit edecek boyutta bir buğday alerjisi ise bu durumda anafilâksi dediğimiz nefes borusunun sıkışması ve şişmesi, göğsün daralması-tıkanması, nefes zorluğu, yutkunma zorluğu, soluk ve mavi bir cilt görüntüsü, baş dönmesi ve bayılma ve sık kalp atımı ortaya çıkabilir.

Buğday alerjisi tedavisi

Buğday alerjisi hayat boyu süren bir rahatsızlık değildir. Genellikle hastalık belirtileri görüldükten bir süre sonra çocuklar bu durumdan kurtulabilirler. Genellikle küçük yaştaki ve başka gıdalara da alerjisi olan çocuklarda ortaya çıkar, buğday alerjisi genellikle 3-5 yaşında ortadan kaybolur.

Buğday alerjisi erişkinlerde ve ergenlerde sık görülen bir durum değildir. Fakat eğer buğday tüketildiği zaman anafilâksi dediğimiz ağır alerjik reaksiyona giriliyorsa mutlaka hekim takibinde olmak gerekir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında acil bir ambulans çağırılması önemlidir.

Buğday Alerjisi hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

0530 320 06 66
0216 641 19 84

Buğday Alerjisi