FARENJİT
Farenjit Nedir?
Farenjit boğaz ağrısı, rahatsızlık hissi, boğazda kaşıntı ile hissedilen bir boğaz enfeksiyonudur. Boğazın arka duvarı, iki bademciğin arası ile ses tellerinin arasında kalan geniz bölgesine farenj ve bu bölgenin iltihaplanmasına farenjit denilmektedir. Bu enfeksiyonun sebebi viral nedenlerle olabilir soğuk algınlığı, grip veya bazı virüsler spesifik olarak bu bölgeyi tutmayı severler. Örneğin koksaki virüsü ya da enfeksiyöz monolükleozis (halk arasında öpücük hastalığı olarak bilinir), a grubu streptokok bakterisi de genellikle farenjit ve bademcik iltihabı yapar. Bu konuda az bilinen diğer bakteriler difteri, klamidya gibi enfeksiyonlardır.
Farenjit Belirtileri
Farenjit genellikle soğuk aylarda olur ve aile içinde de hızla yayılır. Boğaz ağrısı ile başlayan belirtiler, ateş, baş ağrısı,eklem ve kas ağrısı, cilt döküntüleri ve boyundaki lenf bezlerinin şişmesi görülen belirtilerdir. Muayene sırasında boğaza bakıldığı zaman boğazın arka duvarının kızardığı, bademciklerin arasının kızarık olduğu izlenir. Bazen arka duvarda mukozanın kızardığı ve şiştiği görülebilir. Bu tip hastalarda boğaz kültürü dediğimiz bir sürüntünün laboratuvar ortamında mikrop üretip üretmediği tespit edilebilir.
Farenjit Tedavisi
Tedavi olarak farenjitin virüslü olduğu düşünülüyorsa antibiyotik kullanılmamaktadır. Eğer bakteri enfeksiyonu varsa özellikle streptokok mikrobu üremiş ise veya olduğunu kuvvetle düşünüyorsak antibiyotik başlamak gerekir. Ilık içecekler, limon çayı genellikle önerilir. Tuzlu suyla gargara yapılması tavsiye edilebilir. Geniz pastilleri ağrıyı azaltacaktır ve ağrı kesicilerde kullanılabilir.
Farenjit tedavi edilmezse kulak enfeksiyonu, kulağın arkasındaki mastoid kemiğin iltihaplanması, sinüzit, bademcik etrafında apseye neden olabilecektir. Bu tip bir rahatsızlıkta viral enfeksiyon düşünülse bile bakteriyel enfeksiyonun atlanmaması için mutlaka hekim muayenesinin yapılması uygun olacaktır.
Farenjit hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.