Alerji nedir?


Alerji nedir?

Alerji neden olur?

Alerji bağışıklık sisteminin polen, arı zehiri, hayvan tüyü gibi bir maddeye tepki göstermesi sonucu oluşur. Bağışıklık sistemi bizi hasta eden mikroplara karşı korunmamız için karşıt cisimler (antikor) imal eder. Alerji olan bireylerde ise bağışıklık sistemi vücuda zarar vermeyecek alerjenleri de düşman ilan eder . Bu alerjenler ile temas edildiğinde ciltte, sinüslerde, havayolunda ve sindirim sisteminde mikrobik olmayan iltihaplanma oluşur. Allerjinin şiddeti değişken olup hafif bulgular ile kendini gösterebilirken anaflaksi dediğimiz aşırı reaksiyon ile birey şoka bile girebilir. Normal besinlerimiz alerjik bireylerde ani belirtilere yol açabilir. En çok alerji yapan yiyecekler süt , yumurtadır. Süt bebeklerde alerji nedenleri arasındadır.

Alerji belirtileri nelerdir?

Çocuklarda ve bebeklerde alerji belirtileri, alerjinin etkilendiği bölgeye göre farklılık gösterebilir. Burun, sinüsler, cilt, sindirim sistemi ve alt havayolları alerjileri olabilmektedir. Bahar aylarında görülen saman nezlesi veya alerjik nezle burunda doluluk hissi, tıkanıklık, kaşınma, akıntı , hapşırık ile kendini gösterir. Alerjik konjuktivit gözlerde sulanma, kaşınma, batma hissi ile belirti verebilir. Alerjik cilt hastalığı atopik dermatit veya ekzema ciltte kaşıntı , kızartı, kuruma ve soyulma yapabilir. Besin alerjileri dilde uyuşma, dudaklarda şişme, yüz ve boyunda kabarık döküntüler, ve anaflaksi yapabilir. Arı veya böcek sokması ciltte büyük bir kabarıklık ve şişme, yaygın kaşıntı, öksürük, göğüsde sıkışma, hırıltı ve nefes darlığı yaratır. İlaç alerjileri, ciltte kaşıntı ve şişme gösterirken ağır şekillerinde anaflaksi ortaya çıkabilir. Anaflaksi sırasında tansiyon düşer, kalp hızı düşer, nabız zayıflar, bulantı ve kusma olur, bilinç kaybolur. Hava yolları şişerek tamamen kapanır. Alerjisi olan çocuklar tetikleyiciler ile temas etmemeli veya bu temas ancak çocuk alerji uzmanları gözetiminde olmalıdır.

Çocuğunuzda alerji belirtileri olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza sorulacak sorularınızı önceden hazırlayın.

– belirtileri yazın

– alınan ilaçların listesini çıkarın

– çocuğun yaşadığı öksürüklerin alerjik öksürük olma olasılığını sorun

– alerji doktoru ve alerji hastanesine başvurmanızın zamanı geldi mi?

– çocuğa alerji testi yapılabilir mi başlıkları altında doktorunuza danışın

Alerjide Tanı

Tedaviye başlamadan önce doktorunuz hangi uyaranların belirtileri ortaya çıkardığını soracaktır. Çocuğunuzun hangi besinlerden sonra belirti gösterdiğini izleyerek doktora yardımcı olabilirsiniz. Tanıya yardımcı olan alerji testleri alerji merkezleri tarafından çoğu zaman cilt testi olarak yapılmaktadır. Ancak bebekler ve üç yaşından küçük çocuklarda cildinde başka bir hastalığı olan veya cilt alerjileri nedeniyle test yapılamayan çocuklara alerji kan testleri uygulanır.

Alerji Tedavisi

Alerji tedavisi başında alerjenlerden korunmak gelir. Ev tozu, hayvan tüyleri, gibi alerji yaptığı saptanmış alerjenlerin nasıl uzak tutulacağı alerji uzmanları tarafından ayrıntılı olarak anlatılacaktır. Bu önlemlere uymak hastalık belirtilerini hafifletir ve tedaviyi kolaylaştırır. Astım-alerji belirtilerini alerjenler dışında tetikleyen sigara dumanı, hava kirliliği ve grip virüslerinden kaçınmak ve korunmak da son derece önemlidir. Allerjiye ne iyi gelir halk arasında çok sorulan bir soru olup,bıldırcın yumurtası, soğanın içinde yumurta bekletip içmek, arı sütü, çeşitli bitki karışımları gibi çeşitli geleneksel yöntemler kullanılmaktadır. Bu yöntemlerin tedavide yeri olmadığı gibi bazı alerji hastalarına ters etki yaparak hastalığı arttırabilir.

Alerji nedir? konulu makalemiz hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

0530 320 06 66
0216 641 19 84

Alerji nedir?