Hava Kirliliği ve Hava Kalitesi
Teknoloji toplumuna dönüştüğümüz son yıllarda, teknolojik ilerleme yaşamımıza birçok fayda sağlamıştır ancak, bu ilerleme hızlı kentleşme, çevre kirliliği ve buna bağlı hastalıkların ortaya çıkmasına da sebep olmuştur. İçtiğimiz sudan, tükettiğimiz gıdaya, soluduğumuz havaya kadar birçok doğal kaynağımız kirlenmiş ve tahrip olmuştur.
Bu kirlenmenin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri ile ilgili olarak birçok bilim adamı, hekim, sağlık örgütleri kamuoyuna uyarılarda bulunmuş, raporlar sunmuştur. Ancak 2000’li yılların başlarında, özellikle solunum yolu hastalıklarındaki hızlı artışın bir neticesi olarak insanlar “Soluduğumuz havanın kalitesi sağlığımızı ne derece etkiliyor?” sorusunu sormaya başlamıştır.
Kent yaşamında, kapalı mahallerin hava kalitesini dış ortamdaki havanın kirliliği (endüstriyel kirlilik, baca ve egzoz gazları, kimyasal serpintiler vb) direkt olarak etkilemektedir, çünkü dış ortam havası kapalı ortamlarda da kullanılan havadır.
Günümüz yaşam alanlarındaki havanın ne denli kirlenebildiğini, hava kirliliğinin ne kadar korkunç boyutlara ulaşabildiğini hepimiz duymakta ve gözlemlemekteyiz.
Bilimsel araştırmalar, başta astım olmak üzere, birçok solunum yolu hastalıklarının solunan kirli havanın kalitesizliğinden kaynaklandığını ortaya koymuştur.
Dış ortam havasının yanı sıra, kapalı mahallerde solunum yoluyla taşınan hastalıklar, evcil hayvan beslemek, ortama bağlı oluşan küf, bakteri, parazit, akar, mayt ve sigara dumanı gibi etkenlerde solunum yolu hastalıkları başta olmak üzere, alerjik semptomlara ve birçok hastalığa yol açabilmektedir.
Konu hakkında daha detaylı bilgilere ulaşmak için bizleri arayınız.