Astım Nedir?


Astım Nedir?

Astım Hastalığı Nedir?

Astım hastalığı, genetik olarak insanların nefes borularında herhangi bir normal insanda tepki ortaya çıkartmayan bir yabancı etkinin nefes borularını ani olarak kasması nefes almayı güçleştirmesidir. Bu ataklar dışında tamamen normal bulguları bulunan bir insanın atakların gelmesiyle çok ciddi solunum yetmezliğine girmesi mümkündür. Bu uyaranlar bazen iklimsel değişiklik ve bazen de toz olabilirler. Astım hastalığının temelinde, nefes borusunun yaradılıştan, doğuştan, tasarımında herhangi bir uyarana karşı abartılı cevap verme özelliğidir.

Astım Hastalığı Nedenleri?

Astım hastalığı bir ağır hastalık neticesinde başlamaz, çocuğa iyi bakamamaktan ortaya çıkmaz, astım hastalığı insanın genlerinde belirlenmiş bir özelliğin çevre etkenleri tarafından tetiklenmesi ile belirtilerini gösterir. Bu özellikte yüzden fazla genetik mutasyon belirlenmiştir. Bugüne kadar yapılan çalışmalar göstermiştir ki, bu özelliği taşıyan insanlar aileden genellikle birkaç nesil ileriye bu hastalığı aktarabilirler. Çocukların bu rahatsızlığı taşımaları için illa anne ve babasının astım olması gerekmez. Büyükbabaları, ananeleri veya halaları dayıları da rahatsız olursa yani yukarıda ki nesillerde bu hastalığın olduğunu gösteren bir işaret olursa çocukta çıkabilir. Ancak anne veya babada astım varsa çocukta çıkma ihtimali yüzde otuzdur. İkisinde birden varsa çocuğun astım olma ihtimali yüzde yetmiştir.

Astım Hastalığı Nasıl Oluşur?

Astımı genetik şifresinde taşıyan bir çocuk ilk olarak tetikleyici ile karşılaştığı zaman buna tepki gösterir. İlk tepkileri, öksürük, balgam, gıcık öksürüğü, göğsüne bir şey yapışmışta çıkaramıyor gibi arka arkaya kriz öksürükleri şeklinde olabileceği gibi nefes borusundan hafif ıslıklar, hırıltılar şeklinde de olabilir. İlk belirtiyi veren çocuğun solunum yolu enfeksiyonu geçirdiği düşünülür. Ancak bu durumun sık sık tekrar ediyor olması aslında çocuğun solunum yolu enfeksiyonu olmadığının ama bir başka hastalığı olduğunu gösterir. Bu bulgular sık enfeksiyon olarak yorumlanır ve tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonu zannedilir. Semptomlar çoğu anne baba tarafından burun akıntısı, gıcık şeklinde öksürük, boğazın arkasından akıntı şeklinde yorumlanır. Bu durumla birlikte enfeksiyonda olabilir ve ateş yükselebilir. Ancak normal bir çocuğun enfeksiyon sıklığından daha sık olmaya başlar. Üst solunum yolları enfeksiyonları, alt solunum yolu enfeksiyonlarına indirilmeye taşınmaya başlar. Her nezle oluşunda göğsüne iniyor, göğsünden hırıltılar çıkıyor gibi yorumlar olabilir. Bu durumların tekrarından sonra öksürük krizleri başlar Genellikle gece sabaha karşı 4-5 saatleri arasında çocuğun uyanması, boğulur gibi öksürmesi söz konusudur. Bu öksürüklerde çoğu zaman enfeksiyon olarak yorumlanır ve öksürük şurupları ile antibiyotikler verilir. Bu bulgular uzun süre devam ederse, arkasından hep bir astım krizi gelir. O zaman çocuğun astım olduğu herkes tarafından anlaşılır. Önemli olan bu süreç içerisinde ilk belirtilerin yaşanması sırasında müdahale ederek astım krizi öncesi olayın durdurulmasıdır.

Astım Nedir? konulu makalemiz hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için aşağıdaki numaralardan her hangi birini tuşlamanız yeterli olucaktır.

0530 320 06 66
0212 438 43 99

Astım Nedir?