Bronşit Nedir?
Bronşit akciğerin hava yollarının döşeyici tabakasında meydana gelen iltihaplanmadır bu iltihaplanma mikrobik veya mikrop içermeyen alerjik tabiatta olabilir. Akut ve kronik olarak da sınıflanır. Akut bronşit aniden başlayan ve kısa süren bir hastalıktır. Kronik Bronşit ise süreğen yani uzun süren ve tekrarlayıcı vasıfta bir hastalıktır. Genellikle bir nefes borusu kimyasal zararlısı veya sigara içme neticesinde olur.
Akut bronşitte genellikle birkaç gün içerisinde iyileşmekle birlikte haftalar süren öksürükte olabilir. Bronşitin geçmişken tekrarlaması kronik bronşiti düşündürür ve tıbbi olarak araştırılması gerekir. Kronik bronşit Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı dediğimiz yani KOAH diye bilinen hastalığın bir belirtisi de olabilir.
Tedavi genellikle hastalığın belirtilerinin yatıştırılmasına dayanmaktadır. Akut ve Kronik bronşitin bulguları ve belirtileri öksürük, mukus yani balgam ve salgı üretimi “bu salgı şeffaf renkli, beyaz, sarı-grimsi olabilir veya yeşil olabilir. Yorgunluk, hafif ateş ve titreme ve göğüste rahatsızlık, huzursuzluk, sıkıntı hali olarak tanımlanabilir. Akut bronşit varsa rahatsız edici, bir türlü kurtulunamayan, birkaç hafta süren bir öksürük eşlik eder. Kronik bronşitte ise öksürük üç aydan fazla devam eder ve en az iki sene benzer aylarda ortaya çıkar. Kronik bronşiti olanlar bu dönem sırasında belirtilerinin şiddetlendiğini ve arttığını söylerler. Kronik bronşiti olanlarda bazen hastalığın üstüne akut bronşitte binebilir. Öksürük kaybolmuşken tekrar ortaya çıkabilir. Öksürük eğer üç haftadan fazla sürüyorsa, uykudan uyandırıyorsa veya uyumanızı engelliyorsa, otuz sekiz derece ateşle birlikte oluyorsa, çıkarılan balgam veya salgı koyu renkli ise veya balgamda kan görülüyorsa nefes darlığı veya hırıltı eşlik ediyorsa mutlaka doktora başvurmak gerekir.
Akut bronşit genellikle virüsler tarafından oluşturulan bir iltihaptır. Bu virüslerden bazıları grip ve influenza dediğimiz virüslerdir. Genellikle antibiyotikler bu tip virüsleri öldürmezler ve bu nedenle de ilaç tedavisi bu hastalarda yararlı olmaz. Kronik bronşit ise daha çok sigara içenlerde görülür. Hava kirliliği, toksik gazların ve tozların çevrede bulunması bu hastalığa neden olabilir.
Bronşit için bazı risk faktörleri vardır. Bunlar sigara dumanı, özellikle sigara içen kişilerde veya sigara içen kişiyle birlikte yaşayanlarda akut bronşit veya kronik bronşit görülebilir. Düşük dirençte de olabilir. Bir kronik hastalığı olan, imnün sistemi baskılanmış kişilerde bu hastalık yani akut bronşitin ortaya çıkması mümkündür. Yaşlılarda küçük çocuklarda enfeksiyona eğilim daha fazla olduğu için görülebilir. Özellikle iriktanlar dediğimiz nefes borusu için tahriş edici nitelikte maddelerle karşılaşmak örneğin; kimyasal gazlar, dumanlar veya tekstil parçacıkları bu tip rahatsızlıkları körükleyebilir. Komplikasyon olarak ta bir bronşit atağı genellikle endişe yaratmamalıdır fakat bazıları zatürreye dönebilir. Tekrarlayan bronşitlerde mutlaka altta yatan sebepler araştırılmalıdır. Kronik bronşit, astım, bronşiektazi, kistik fibrozis, tüberküloz ve sinüzit enfeksiyonlarının olup olmadığının da ayırıcı tanısının yapılması gerekir.
Bronşit Nedir?, bronşit ve çeşitleri hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak ve korunma yöntemleri hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmak için bizimle iletişime geçin.